Rozsvícený Svíb 2019

17.06.2019 18:24

Na 8. června jsme se chystali několik dlouhých měsíců dopředu. Společně s Historickým muzejním klubem Záviš ze Svitav, pod vedením p. učitele Štrycha, jsme i podporou obce Čistěves a dalších, pořádali 13. ročník pietní akce v blízkém lese Svíbu (Čistěveské putování za Myslivcem), počtvrté pod názvem ROZSVÍCENÝ SVÍB. Vyjednávání se spolky zabývajícími se vojenskou historií byla dlouhá, přípravy náročné, zejména časově a personálně, takže se tímto omlouváme všem těm, kteří snad zaznamenali menší nedostatky. Do příště je vychytáme. Ne vždy mají pořadatelé moc vše ovlivnit ku prospěchu věci, nicméně ohlasy byly jen pochvalné a kladné. Na dopolední účasti se trochu podepsala ranní dešťová přeháňka ( také tradičně), ale odpoledne a hlavně večer dorazilo množství lidí, kteří absolvovali pietní akt u pomníku myslivce a 2,5 hodinový pochod Svíbem za poutavého vyprávění Miloslava Štrycha o hrůzách boje v lese v roce 1866, jak je podrobněji popsáno dále.

 Vojáky, kteří zahynuli v roce 1866 při bojích v prusko-rakouské bitvě v lese Svíbu, jsme letos uctili již po 13., a to rozsvícením světel u všech hrobů a pomníků v lese Svíbu, dále pak ve Svitavách zapálením svíčky na pravděpodobném hrobě podpor. Albrechta, těžce zraněného při útoku na Svíb, současně byly zapáleny svíčky na vojenském hřbitově na Pouchově brigádníku Poekchovi, rakouským a pruským důstojníkům v Cerekvici a zakladateli Komitétu 1866 Janu Nepomuku Steiskému a dalším vojákům pochovaných na Olšanských hřbitovech v Praze.

 Letošní program započal již v 10.00 hodin slavnostním nástupem vojenských jednotek, po němž následoval (denní) komentovaný pochod Svíbem. Po skončení pochodu následoval čas na občerstvení (oběd). Odpolední část programu začala dobovou módní přehlídkou, která sklidila velký úspěch. Po módní přehlídce přišla na řadu válečná ukázka - rakouský útok na Svíb. Krátce po 17. hodině jsme sevydali zapálit svíčky ke všem svíbským pomníkům a hrobům. V 19.30 hod. se u pomníku rakouského 8. praporu polních myslivců (tzv. Myslivec), který je jedním z nejznámějších pomníků bojiště 1866, započal krátký pietní akt, v jehož rámci proběhla bohoslužba. Zástupci zúčastněných obcí pak k pomníku Myslivce položili věnec a zapálili u něho svíčky. Ve 21.30 hod. vyrazili účastníci akce na (noční) komentovaný pochod rozsvíceným Svíbem, přičemž jejich průvodem byl vedoucí historického klubu Záviš Miloslav Štrych. Na závěr akce byla navíc na počest padlých vypálena čestná salva a zatroubena večerka.

 Velkých slov chvály se nám dostalo nejen od přítomných účastníků a návštěvníků (dokonce až z daleké Anglie!), ale hlavně od publicisty a fotografa p. Pavla VRBY, který o (Rozsvíceném) Svíbu napsal opravdu krásný článek. Jménem všech zainteresovaných a jménem lesa Svíbu bych chtěl na tomto místě panu Vrbovi moc poděkovat. Kdybychom zde citovali z jeho článku pouze jeho část, ztratil by článek na autentičnosti a poutavosti, a proto doporučujeme si přečíst celý článek Pavla Vrby.

Odkaz naleznete i na úvodní stránce webu www.sdhcisteves.webnode.cz , kde najdete i odkaz na fotogalerii z akce.

 

Děkujeme všem účastníkům letošního putování, členům Komitétu pro udržování památek z války 1866 a obcím Čistěves, Máslojedy, Benátky, Hořiněves a Všestary děkujeme za podporu a dále taktéž děkujeme všem sponzorům, zejména Krajskému úřadu Královéhradeckého kraje a společnostem Boels rental Hradec Králové, ZD Všestary, Niva, s.r.o. Dolní Přím a firmě IRRIGA s.r.o. z Čistěvsi.